Rocafort presenta la V Aula Juan de Mairena sobre Antonio Machado
24 de Novembre de 2017

Rocafort entrà a formar part de la Xarxa de ciutats Machadianes en l'any 2015 i des d'abril d'enguany n'ostentem la Presidència anual. La població que presideix la xarxa (integrada per Sevilla, Soria, Baeza, Segovia, Rocafort i Cotlliure) té el compromís d'organitzar l'Aula Juan de Mairena, que són unes jornades que tenen com a objectiu aprofundir en el caràcter més filosòfic i social, cultural i educatiu d'Antonio Machado, sense oblidar l'essencialitat poètica i literària en general de la seua figura i obra.

“Que se'ns haja atorgat la presidència suposa un reconeixement a la tasca que han fet de molts anys ençà el veïnat de Rocafort, per a difondre la figura i l'important llegat cultural del poeta, i compensa l'esforç de moltes persones per reivindicar l'estada d'Antonio Machado en la nostra localitat en un dels moments més difícils de la seua vida”, explica Julia Cañizares, regidora de Cultura.

La reivindicació de Machado en Rocafort, va començar en 1979, amb ocasió del 40 aniversari de la mort del poeta, esta reivindicació la dugué a terme l'Associació Cultural de Rocafort. L'any 2009 s'hi commemorà el 70 aniversari de la seua mort amb diversos actes organitzats per l'ajuntament junt amb associacions i veïnat. En 2014 es va constituir el grup de treball Machado 75 que també homenatjà el poeta, i a partir de llavors, cada any en el mes de febrer hem recordat Machado amb l'organització d'activitats culturals. Actualment totes les activitats relacionades amb el poeta les realitza l'ajuntament a través del Consell Sectorial Rocafort, Ciutat Machadiana, composat per associacions de Rocafort i creat el 2016. Les associacions que formen part del consell són: Associació de Veïns Antonio Machado, Grup Esportiu i Recreatiu Rocafort, Asociación Cultural La Pedrera, Agrupació Musical de Rocafort i Republicanos de Rocafort.

Antonio Machado és un escriptor molt reconegut, però principalment per la seua faceta com a poeta. Cañizares comenta que “la seua producció menys difosa és la que escrigué en Rocafort, que va culminar la seua tercera etapa literària: la del compromís amb la cultura del poble i la causa de la República, ja iniciada en la seua època de Segòvia. Col·laborà en periòdics i revistes, signà manifestos i mantingué una intensa correspondència, sempre amb la mirada posada en la terrible realitat de la guerra i en la defensa de l'ideari republicà”. La producció literària i periodística de Machado en Rocafort va estar inserta en les dures circumstàncies del moment.

L'objectiu principal de Rocafort, en este període de presidència, i sobretot en l'Aula Juan de Mairena és donar a conéixer l'obra d'esta última etapa, que en gran part fou gestada en Rocafort. El programa d'activitats va del divendres 24 al diumenge 26 de novembre en la Casa de Cultura:

Divendres 24: 17h, inauguració / 17.15h, presentació del llibre de Monique Alonso “Rocafort, Antonio Machado” / 18h, Taula redona “El pensament polític, filosòfic i social en l'obra d'A. Machado”, amb Ana Noguera, Antonio M. Herrera i Juan Luis Bedins / 19.30h, conferència de Monique Alonso “Machado en Rocafort” / 20.30h, “correfocs” a cura de la Confraria de Santa Bàrbara

Dissabte 25: 10.30h, conferència de Manuel Aznar “La significació històrica del 2n Congrés Internacional d'Intel·lectuals en Defensa de la Cultura (1937)” / 11.30h, conferència d'Ángela Nzambi “El refugi en els nostres dies: una comparativa amb l'estada de D. Antonio Machado en Rocafort” / 19h, “Machado a escena”, espectacle de dansa de A stessa vocce dirigit per Jesús Pérez Dolz

Diumenge 26: 12h, cloenda / 12.45h, vi d'honor

Formulari de cerca