La memòria de Machado entre el patrimoni de Rocafort
21/11/2017

La celebració aquest cap de semana de la quinta edició de l'Aula Juan de Mairena, que abordarà el pensament i l'obra d'Antonio Machado durant la seua estada en Rocafort, aprofitarà també per a fer el primer recorregut públic del "Itinerari machadià per Rocafort". Serà el diumenge de matí, cap a les 11h, i podrem conéixer moltes curiositats relacionades amb el Rocafort de la 2a República i de la Guerra d'Espanya, amb el fil argumental de la presència i les vivències d'Antonio Machado en els nostres carrers.

ITINERARI PER ROCAFORT

L'itinerari que s'ha plantejat en Rocafort, és un recorregut pels llocs de major rellevància durant l'època en què Machado residí en Rocafort, quan Valencia era capital de la República. 

Amb aquesta iniciativa, volem donar a conéixer el Rocafort d'aquell període clau de la nostra història. A través del passeig descobrirem llocs que possiblement ens hagen passat desapercebuts però que en aquella època, albergaren ambaixades, seus de partits polítics i sindicats entre altres i per supost la casa on va residir Antonio Machado, Villa Amparo. Aquest xalet construït a començament del segle XX, en un estil historicista de tall neoclàssic, del que participa també el seu ampli jardí amb bancs monumentals i pèrgola, acollí al poeta i la seua família entre novembre de 1936 i abril de 1938. Allí va rebre a nombrosos intel·lectuals com ara León Felipe, Rafael Alberti, Max Aub, María Zambrano, Ramón Gaya, a més a més de Pablo Neruda i Octavio Paz. En la façada hi ha una placa commemorativa que col·locà l'Associació Cultural de Rocafort l'any 1979.

Pròximament s'hi instal·larà senyalètica en el paviment que indicarà cada un dels 18 punts de Rocafort relacionats amb la memòria de Machado. I a partir d'eixe moment el recorregut estarà a disposició d'escoles i visitants, amb possibilitat de guia.

ITINERARI PER LES CIUTATS DE LA XARXA

L'Assemblea de la Red de Ciudades Machadianas acordà dissenyar un itinerari conjunt per totes les ciutats que composen la Xarxa, en el qual invita a seguir les petjades del poeta en aquestos sis llocs destacats de la seua biografia: Sevilla, Soria, Baeza, Segovia, Rocafort i Cotlliure. La presentació de l'itinerari es va fer al gener passat en Fitur.

S'ha elaborat un fullet i un ‘passaport machadià’ en què cada ciutat disposa d'un mapa amb els punts més emblemàtics relacionats amb el pas de l'escriptor. Els viatgers poden sol·licitar-lo i segellar-lo en les oficines de turisme.En el cas de Rocafort està disponible en la Casa de Cultura i també on s'hi segella. Les persones que completen la ruta de totes les ciutats de la xarxa rebran en l'última un document acreditatiuy de la seua condició de viatger machadià.

Avall podeu consultar-ne els fullets de l'itinerari per ciutats machadianes i el del passaport machadià.

 

Programa V Aula Juan de Mairena

Formulari de cerca