Ple de juny: Rocafort rebaixa un 2% l'IBI de 2019 i demana protegir la Bonaigua com a Paratge Natural
2/07/2018

El ple de l'ajuntament de Rocafort va aprovar dijous passat per unanimitat les rebaixes del 2% en l'Impost de Béns Immobles (IBI) i de fins al 10% en l'impost de circulació per a 2019, així com sol·licitar a la Conselleria de Medi ambient que reconega el conjunt format pel Parc de la Bonaigua i el Pinar de les Pedreres com a Paratge Natural Municipal, entre altres punts.

La corporació municipal va aprovar per unanimitat la rebaixa del 2% en l'Impost de Béns Immobles (IBI) per a 2019 amb la intenció de reduir la pressió fiscal dels veïns després que l'Estat obligara enguany a revisar els valors cadastrals del municipi, una mesura que ha suposat un increment de l'impost del 5% en 2018.

La valoració del cadastre de Rocafort no estava actualitzada des de 1996. La rebaixa del 2% per a l'any que ve és possible gràcies al superàvit municipal i als pressupostos sense deute acumulat. “En condicions normals no seria aconsellable reduir l'IBI, però podem fer-lo pel bon estat financer de l'Ajuntament. No suposa un descens de les inversions ni de les despeses, seguirem invertint per millorar Rocafort”, va apuntar l'alcalde i responsable d'Hisenda, Víctor Jiménez. L'alcalde també va recordar que l'IBI de Rocafort, que suposa el principal ingrés per a les arques municipals, està per sota de les localitats de l'entorn.

L'ajuntament va aprovar el desembre passat els pressupostos de 2018, que, per segon exercici consecutiu, són també els més sanejats després que a la fi de 2016 el consistori pagara tot el deute acumulat. Un deute públic que, al maig de 2011, a l'inici de l'anterior legislatura, ascendia a 2,7 milions d'euros.

Rebaixa de l'impost de circulació

Durant la sessió, el ple també va aprovar per unanimitat modificar l'ordenança fiscal per a rebaixar l'impost de circulació de 2019, que contempla reduccions d'entre el 2 i el 10% segons les característiques de cada vehicle, els denominats “cavalls fiscals”.

En aquest sentit, els utilitaris bàsics, de 8 cavalls fiscals, tindran una disminució en la quota del 10%; el tram de 8 fins a 11,99 cavalls fiscals veurà rebaixat l'impost un 7,5%; de 12 fins a 15,99 cavalls, un 5%; i de 16 fins a 19,99 cavalls fiscals, tindrà una disminució del 2%. Els utilitaris de gran cilindrada, per la seua banda, no veuran modificada la quota.

Finalment, els autobusos, camions, tractors, remolcs i semiremolcs, ciclomotors i motocicletes, tindran una rebaixa del 5% en en l'impost de circulació. 

Bonaigua, Paratge Natural Municipal

Un altre dels punts que va comptar amb el suport de tots els regidors va ser la moció per a sol·licitar a la Conselleria de Medi ambient que reconega el conjunt format pel Parc de la Bonaigua i el Pinar de les Pedreres com a Paratge Natural Municipal. Aquesta petició es realitza en coordinació amb l'ajuntament de València, que votarà el mateix text previsiblement el pròxim ple, ja que el Pinar de les Pedreres pertany a Massarrojos.

Els Paratges Naturals Municipals són espais protegits que posseeixen valors d'interès local, on solament s'admeten usos naturals i recreatius. A la Bonaigua estan presents espècies botàniques que mereixen especial protecció i confereixen l'espai una singularitat única. A més a més, es tracta d'un important corredor verd pròxim a València que també té un valor històric de restes arqueològiques, com ara un aqüeducte romà que va proveir València en l'època i diverses pedreres medievals de les quals es va obtenir la pedra per als principals monuments de la capital, com els ponts històrics, el Micalet o Sant Miquel dels Reis.

“El lloc presenta un valor històric i natural per a ser protegit des de les institucions i la iniciativa cívica”, apunta el regidor de medi ambient, Eduard Comeig. “Bonaigua i la Pineda de les Pedreres són part amb la nostra història popular. Des del seu ús antic com a pedrera, forma part de la memòria i la vivència de Rocafort i de Massarrojos”, afig Comeig.

En aquest sentit, l'acord del ple sol·licita que la Conselleria declare Paratge Natural Municipal el conjunt i que Rocafort i València compartisquen la cura i l'aprofitament cívic sostenible de l'espai. València, per la seua banda, votaria aquesta mateixa moció el pròxim ple.

Així mateix, el consistori ha elaborat un estudi d'usos cívics per a la Bonaigua que atén l'interès de la protecció i la promoció social del paratge, amb diverses propostes d'actuació com la creació d'un corredor verd amb Massarrojos i Godella, la connexió social i territorial del nucli de Rocafort amb la Bonaigua, l'impuls de la mobilitat sostenible o la unió de Rocafort amb l'Anell Verd Metropolità i la creació d'itineraris biosaludables, entre d'altres.

Suport a l'oci educatiu per a joves

El ple també va declarar la seua adhesió a la Declaració d'Oci Educatiu "Ens reunim amb altres valors", secundada per la Generalitat, l'IVAJ i altres organitzacions i associacions relacionades amb la joventut, per a donar suport a les activitats d'aquest tipus dirigides a la infància i l'adolescència.

El document pot consultar-se ací.

Suport al col·lectiu LGTBI

El ple va recolzar la declaració en favor dels drets de les persones LGTBI i de la igualtat de totes les persones al marge de la seua identitat sexual i/o de gènere i de la seua orientació sexual. A més a més, durant la setmana passada, per primera vegada Rocafort va acollir diferents actes públics per a promoure un poble obert, de convivència i acolliment.

Reforma d'habitatges socials

L'ajuntament reformarà les cuines dels dos habitatges socials de propietat municipal.

Renúncia d'una regidora del Grup Popular

La regidora del Grup Popular (PP), Ana Llorens, va renunciar a la seua acta. Llorens serà substituïda per Gorka Gómez.

Festes locals de 2019

El ple va aprovar les festes locals per a 2019: 29 d'abril (Sant Vicent de Ferrer) i 3 de setembre (Crist de la Providència)

Consulta ací l'ordre del ple

Formulari de cerca